Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
[...] diecie, która zawiera mniejsze ilości mięsa i większe ilości roślinnego źródła białka. Niedawno Arnold przyjrzał się bliżej suplementom multiwitaminowym i wyjaśnił, że badania potwierdziły, iż osoby powyżej 60. roku życia mogą odczuwać znaczne korzyści dzięki ich przyjmowaniu. W swoim biuletynie napisał: „W badaniu wzięły udział osoby w [...]
[...] energii w postaci trójglicerydów wewnątrzmięśniowych. Doskonałym dodatkiem jest tutaj olej kokosowy, który zawiera pewną ilość kwasów tłuszczowych MCT. Jak wykazują badania, niewielki udział tłuszczy w okresie potreningowym będzie dodatkowo sprzyjał wsparciu procesów anabolicznych, co doskonale komponuje się z pozostałymi [...]
[...] guza, ale może zmniejszyć występowanie przerzutów do płuc po wycięciu raka sutka. Do ciekawych wniosków doszli badacze ze School of Pharmacy w Nottingham. Na podstawie badania wywnioskowali oni, że obecna w Cordycepsie, kordycepina jest w stanie zmniejszać niekontrolowany wzrost i podział komórek. Stosowanie dużych dawek tego związku [...]
[...] azotu. Takie postępowanie łagodzi insulinooporność np. związaną z otyłością. Okazało się, że aspiryna również może zmniejszać produkcję i aktywność iNOS. Jednak na razie badania dotyczą linii komórkowych, więc nie ma gwarancji, czy tak samo będzie się działo u człowieka. Co zapamiętać? Potrzeba absurdalnych dawek aspiryny, by wpłynąć na [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
[...] i odrobina cierpliwości, by pozbyć się większości niezdrowych produktów, które indukują stan zapalny i sprzyjają licznym chorobom dziesiątkujących ludzkość. Referencje, badania, literatura: Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D. Stress, Food, and Inflammation: Psychoneuroimmunology and Nutrition at the Cutting [...]
[...] pokazuje, że utrata wagi jest najlepszym sposobem leczenia NAFLD. Zaledwie 10% spadek masy ciała może zmniejszyć ilość tłuszczu w wątrobie i poprawić zdrowie. Niektóre badania pokazują nawet, że już utrata 3% masy ciała jest korzystna dla redukcji tłuszczu w wątrobie. Wyeliminuj rafinowane węglowodany i cukier Większość osób z NAFLD jest [...]
[...] (~42 kcal na kg dziennie) i potwierdzone stabilną masą ciała. Byli to biegacze, charakteryzujący się zawartością 5% tkanki tłuszczowej i pokonujący 63 km tygodniowo. Wyniki badania dieta wysokotłuszczowa spowodowała wzrost stężenia cholesterolu o 33% od dnia 4 do 42 (wyjściowo 165 mg/dl), w 42. dniu ~220 mg/dl), dieta wysokotłuszczowa [...]
[...] (CRP) i czynnika martwicy nowotworów (TNF-α). Aby zbadać hipotezę powiązania różnych parametrów krwi i długości telomerów, wzięto pod uwagę wyniki 925 osób w ramach badania Social Environment and Biomarkers of Aging Study. Oceniano stężenie różnorakich związków oraz długość telomerów w leukocytach. Uczestnikami były osoby w wieku średnio [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
[...] funkcjonować. Poza tym wywiera inne, liczne skutki. Mniej znanym aspektem jest wpływ picia alkoholu na stężenie kortyzolu. Czy alkohol ma wpływ na stężenie kortyzolu? Celem badania była ocena związku między wskaźnikami spożycia alkoholu a stężeniem kortyzolu. Do badania włączono osoby pierwotnie poddane naborowi do badań w latach 1985–1987. [...]
Czym tak naprawdę jest laktoferyna? W jaki sposób działa na nasz organizm? Czy laktoferyna może wpływać na poprawę naszej odporności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym artykule. Podsumowanie Laktoferyna to substancja, która wykazuje szerokie spektrum działania. Nieustannie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o jej [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
[...] i raka jelita grubego. W jednym z badań wykazano 13% zmniejszenie ryzyka pojawienia się gruczolaków jelita grubego na każde zwiększenie dawki Mg o 100 mg / dzień. W innych badaniach wykazano zmniejszenie o 7% ryzyka raka jelita grubego przy wzroście spożycia Mg o 100 mg / dzień. Magnez a nagła śmierć sercowa Niedobór magnezu może wpływać na [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] szkodliwość białka serwatkowego dla wątroby czy nerek, jeśli ktoś nie przekracza zwyczajnego dawkowania podobnego produktu. Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała). Referencje, badania, źródła naukowe: Birsen Bulut Solak [...]
[...] ale kazeina też się sprawdzi, szczególnie jeśli dana osoba z różnych względów nie może zjeść kolejnych posiłków. Na noc bezsprzecznie lepsza będzie kazeina. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Bart Pennings i in. Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in [...]
Najlepszy zawodnik Classic Physique- Chris Bumstead aktualnie dba o dietę i trening i realizuje plan, aby zdobyć piąty tytuł Olympia w listopadzie. Bumstead zdradził fanom, jak wygląda jego dieta poza sezonem i jaka jest jego aktualna waga. Po zdobyciu pierwszego tytułu Classic Physique Olympia w 2019 roku Bumstead udowadniał przez cztery kolejne [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]